Hardlopers hebben over het algemeen een hardere nagelconsistentie dan mensen die niet aan sport doen. En jonge mannelijke hardlopers hebben vaker last van ingroeiende teennagels dan vrouwen die niet aan sport doen. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in Journal of the American Podiatric Medical Association.
Spaanse onderzoekers hebben onderzoek gedaan naar de mogelijke invloed van factoren zoals de vorm en consistentie van de nagels, het geslacht en de sportactiviteit op de ontwikkeling van de meest voorkomende nagelaandoeningen bij jonge mensen.
Onderzoek
Hiervoor onderzochten ze 140 jongeren met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar. Daarvan deden 72 deelnemers meer dan 10 uur per week aan hardlopen en liepen zij regelmatig wedstrijden. 68 deelnemers deden niet regelmatig aan sport. Bij alle deelnemers werd de algemene gezondheid en sportieve activiteit uitgevraagd en werd er gevraagd naar klachten met betrekking tot de nagels. Vervolgens noteerden de onderzoekers de vorm van de nagels. Omdat de manier waarop mensen hun nagels knippen de vorm van de nagels kan beïnvloeden, vroegen de onderzoekers aan de deelnemers hoe ze hun nagels knipten. Daarnaast werd ook nog de hardheid van de nagels bepaald, waarbij een nagel geclassificeerd werd als hard, medium of zacht. Ook noteerden de onderzoekers geobserveerde nagelafwijkingen. Vervolgens werd er gekeken of er statistisch relaties aangetoond konden worden tussen deze verschillende factoren.
Resultaat
Er bleek geen relatie tussen geslacht en de vorm van de nagel. Er bleek ook geen relatie te zijn tussen wel of niet hardlopen en de vorm van de nagel. De deelnemers die veel aan sport deden hadden wel vaker hardere nagels, terwijl de mensen die niet aan sport deden vaker medium harde tot zachte nagels hadden. Dit zou kunnen komen doordat de nagel tijdens het sporten steeds vervormd wordt, waardoor deze in reactie daarop steviger wordt. De relatie tussen ingroeiende teennagels, geslacht en sportieve activiteit, geeft de meest interessante resultaten. Vrouwen blijken in het algemeen vaker last te hebben van ingroeiende teennagels dan mannen. Maar bij vrouwen komt het vaker voor bij degenen die niet sporten, terwijl dit bij mannen duidelijk vaker voorkomt bij degenen die wel sporten. Mogelijk kiezen vrouwen die minder sporten vaker voor puntige of te kleine schoenen, hetgeen het verschil bij de vrouwen kan verklaren.
A.M. Perez Pico et al. Am Podiatr Med Assoc 107(2): 137-143, 2017