Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoeveel pedicures hebben we nodig in 2050?

Kees Bals
Het aantal oudere Nederlanders groeit, terwijl het aantal jongere, werkende Nederlanders daalt. Nu al is er een tekort aan zorgmedewerkers – waaronder pedicures – terwijl de vraag naar (voeten)zorg alleen maar zal stijgen. Wat te doen?

Het ‘Rapport Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050’, dat in januari verscheen, geeft een somber vooruitzicht. Het aantal mensen met één of meer chronische ziekten zal toenemen. Er zullen steeds minder mantelzorgers zijn. De personeelstekorten in de zorg nemen toe: een op de drie mensen zal in de zorg moeten werken, willen we hetzelfde niveau houden als dat we nu hebben. (Nu is dat een op de zeven mensen.)

We werken kort, maar hard

Het rapport was voor journalist Maarten Schinkel reden om nog wat extra cijfers op een rijtje te zetten in NRC. Het aantal mensen dát werkt is nergens in de westerse wereld zo hoog als in Nederland: meer dan acht van de tien mensen die kunnen werken doen dat ook. In Zuid-Europa is dat ongeveer zes van de tien. Maar: Nederlanders werken het kortst, namelijk gemiddeld ruim 1.400 uur per jaar per werknemer. Terwijl dat in de Verenigde Staten bijvoorbeeld ruim 1.800 uur is en in Griekenland zelfs bijna 1.900 uur. Dat betekent uiteindelijk dat we 10 procent minder werk verzetten dan Amerikanen, maar 10 procent meer dan Duitsers, Fransen of Italianen.

Het komt er op neer dat we ons werk redelijk netjes onderling verdelen, én dat we redelijk productief zijn.

Eeltrobot

Wat is de oplossing voor de toekomst? Schinkel zegt: ‘Minder doen, andere activiteiten die minder arbeid vergen, vergaande automatisering en robotisering.’ En hij geeft toe dat dit in de zorg nog niet zo makkelijk zal zijn.

Zolang er geen robot is die eelt kan verwijderen, is de vraag misschien: hoe kunnen we nog slimmer werken in de pedicurepraktijk?

Bron: Rapport Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 en NRC

Bron beeld: wikimedia