Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoogleraar ontdekt stofje dat artrose verergert

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Professor Peter van der Kraan, hoogleraar experimentele reumatologie, krijgt een prijs voor het ontdekken van de positieve maar ook negatieve effecten van het stofje TGF-bèta op kraakbeen. Dit stofje blijkt artrose te verergeren.
Foto: Pixabay

Professor Peter van der Kraan is expert op het gebied van TGF-bèta. Hij en zijn onderzoeksgroep aan Radboudumc krijgen van de internationale organisatie voor artroseonderzoek (OARSI) een prestigieuze prijs voor het ontdekken van de goede en slechte signalen van TGF-bèta, het belang van bewegen en de rol van TGF-bèta bij het ontstaan van artrose.

Beweging

Uit onderzoek is gebleken dat de signalen van TGF-bèta belangrijk zijn voor gezond kraakbeen, zo vertelt de hoogleraar tijdens een interview met ReumaNederland. Van der Kraan: “TGF-bèta zegt tegen onze kraakbeencellen: blijf precies zo werken zoals jullie nu werken. Als ze dat doen, dan blijft het kraakbeen mooi glad. Wij zelf hebben hier invloed op. Het goede signaaltje van TGF-bèta ontstaat als we bewegen. Dat hebben we ontdekt in ons onderzoek. Bij beweging komt er wat druk op het kraakbeen in onze gewrichten. TGF-bèta komt dan vrij en geeft dat goede signaaltje af. Zo werkt TGF-bèta beschermend.”

Artrose

Maar TGF-bèta heeft ook een andere kant. “Als kraakbeen steeds een beetje achteruitgaat, komt er meer TGF-bèta in het gewricht terecht en het gaat andere signaaltjes geven. Slechte signaaltjes waardoor kraakbeencellen minder goed gaan werken. Het kraakbeen wordt een beetje bros en minder glad. TGF-bèta kan er ook voor zorgen dat de botten in je gewricht veranderen. Er kunnen botuitsteeksels gaan groeien, waardoor je meer pijn krijgt en steeds minder goed beweegt. TGF-bèta is dan een echte oorzaak van artrose.”

Met zijn onderzoek wil prof. Van der Kraan een behandeling voor artrose vinden om de ‘slechte’ signaaltjes van TGF-bèta te stoppen.

Bron: ReumaNederland