Wonden die ’s nachts ontstaan, genezen langzamer dan wonden die overdag ontstaan. Dat komt door de ‘biologische klok’ die celprocessen in ons lichaam reguleert. Britse onderzoekers komen tot die conclusie na onderzoek met muizen en de analyse van het genezingsproces van brandwonden bij mensen.
De onderzoekers brachten in het laboratorium verwondingen toe aan kweekjes van huidcellen van muizen die in hun biologische ‘dagfase’ verkeerden. Een dagwond herstelde twee keer zo snel als een nachtwond. Ook toonden de onderzoekers aan dat celprocessen, die zorgen voor wondherstel, sneller en langzamer gaan volgens het ritme van de biologische klok.
Om het effect bij mensen te onderzoeken, analyseerden ze de gegevens van 118 brandwonden. De onderzoekers bepaalden hoe lang het duurde tot de wond voor 95% hersteld was en hoe laat de wond ontstaan was. Het verschil in hersteltijd tussen dag en nacht bleek aanzienlijk: brandwonden die overdag waren opgelopen genazen 60% procent sneller. Voor nachtwonden duurde het herstel gemiddeld 29 dagen, voor dagwonden 17 dagen.
Hiermee is niet bewezen dat het herstel van wonden in de menselijke huid wordt bepaald door de biologische klok, maar het lijkt wel waarschijnlijk. Deze ontdekking kan de genezing van wonden versnellen, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een medicijn dat de cellen in een dagritme schakelt.
Bron: New Scientist