Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Instelbaar afwikkelprofiel en zichzelf aanpassende inlegzool voor diabetespatiënten

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
diabetes-voet ulcer
Foto: © Roberto A. Penne-Casanova / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Promovendus Roy Reints ontwikkelde een instelbaar afwikkelprofiel en een zichzelf aanpassende inlegzool. Doel was om veranderende en zich verplaatsende hoge plantaire druk bij diabetespatiënten verder omlaag te brengen.

Om druk onder de voeten van diabetespatiënten te verlagen worden op maat gemaakte inlegzolen en schoenen met een afwikkelcorrectie (ook wel rockerprofiel genoemd) voorgeschreven. Maar daar zitten ook kanttekeningen bij, onder meer dat de vervaardiging voornamelijk gebaseerd is op de ervaring en kennis van de behandelend specialist of orthopedisch schoentechnicus. Bovendien verplaatsen druklocaties zich door veranderingen in de voet. Dit kan tot gevolg hebben dat de inlegzool of schoen met afwikkelprofiel de druk niet meer voldoende ontlast. Hierdoor neemt het risico op diabetische voetulcera weer toe.

Makkelijk aanpasbaar

Promovendus Roy Reints ontwikkelde en testte in het beweeglab van het UMCG een zichzelf aanpassende inlegzool en een instelbaar afwikkelprofiel bij gezonde personen, zowel afzonderlijk als in combinatie. In de zool zijn twee rails geplaatst met een schuifbalk, om binnen enkele seconden bepaalde hoeken en posities aan te passen. Het instelbare afwikkelprofiel is geplaatst onder een Dr. Comfort-schoen waarvan de bestaande zool is verwijderd.

Lagere plantaire druk

De zichzelf aanpassende inlegzool bestaat uit 105 kleine zeshoekige elementen van 1,46 m2 met een hoogte van 9 mm. Als de druk op een element boven een bepaalde drempelwaarde komt, zakt het element 3,5 mm naar beneden waardoor de plantaire druk lager wordt, zonder dat dit de stabiliteit negatief beïnvloedt.

Resultaten

Dankzij deze combinatie is het gelukt om grote drukverlagingen onder de voeten te bereiken. Wel is gebleken dat de drukverlaging niet voor iedere zone onder de voet gelijk is. Voor bepaalde gebieden onder de voet zorgden sommige afwikkelinstellingen voor meer drukverlaging dan andere. Ook is gebleken dat het nog niet mogelijk is om een standaard afwikkelprofiel te maken dat voor iedereen geschikt is.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen