Eén op de twee mensen in Nederland krijgt kanker. Toch komt het woord ‘kanker’ niet één keer voor in het regeerprogramma van het kabinet Schoof. Dat schrijven KWF, het Antoni van Leeuwenhoek, het Nederlands Kankerinstituut, de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU), Universiteiten van Nederland (UNL), Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) op 14 oktober in een brandbrief. Ze richten die brief aan de Kamercommissies van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
‘Kankerpatiënten de dupe’
De organisaties maken zich zorgen over de plannen van het kabinet. In het bijzonder over het stoppen van het Nationaal Groeifonds en de bezuinigingen op onderwijs en wetenschap. Die twee keuzes vormen “een serieus risico voor de behandeling en overlevingskansen van de patiënten van morgen”. Ze wijzen erop dat in 2032 165.000 mensen te horen zullen krijgen dat ze kanker hebben. Daarom zijn juist “investeringen met een langetermijnvisie” nodig. “Kankerpatiënten mogen niet de dupe worden van de krappe portemonnee van dit kabinet.”
Doorgeschoven
De Tweede Kamer behandelt op woensdag 23 oktober de begroting van VWS. De Kamercommissie van VWS heeft de brief van de zeven organisaties doorgeschoven naar de commissie van OCW.