Nederland behoort sinds kort tot een van de weinige landen waar patiënten die een (gedeeltelijke) beenamputatie hebben ondergaan een klikprothese in plaats van een kokerprothese aangemeten kunnen krijgen. Bij een klikprothese – ook wel osseointegratie genoemd – wordt een metalen pen in het geamputeerde bot geplaatst, waaraan direct een prothese kan worden bevestigd.
Bij een klikprothese is de prothese rechtstreeks met het bot verbonden. Dat is anders dan bij de veel toegepaste kokerprothese, waarbij de prothese via een koker over de resterende lichaamsstomp wordt bevestigd. Voor prothesemakers is het lastig om zo’n kokerprothese goed passend te krijgen en voor de patiënt geeft een niet goed passende prothese kans op klachten zoals drukpijn, rugpijn, instabiliteit of infecties.
Betere kwaliteit van leven
Patiënten die een beenamputatie moeten ondergaan, kunnen terecht bij het Radboud UMC en in het Osseointegratie Centrum (OCR) in Rotterdam. Dit centrum is een samenwerkingsverband van het Erasmus MC, Rijndam Revalidatie en Rijndam Orthopedietechniek. “Mensen geven aan dat ze met een klikprothese het gevoel hebben hun eigen been weer terug te hebben”, aldus Oscar van Waes, traumachirurg bij het Erasmus MC. Volgens Marieke Paping, revalidatiearts bij Rijndam Revalidatie, zorgt de klikprothese in vergelijking met de kokerprothese voor minder pijn, toename van mobiliteit en verhoging van zitcomfort, hetgeen de kwaliteit van leven voor een patiënt ten goede komt. Bovendien ontstaan er minder infecties.
Screening
Niet iedere patiënt komt in aanmerking voor een klikprothese. Oscar van Waes: “Patiënten moeten gescreend worden. Diabetes mellitus en roken kunnen een reden zijn om niet voor deze techniek in aanmerking te kiezen.”
Bron: Erasmus UMC