Er komen voor diabetespatiënten steeds meer middelen beschikbaar die het leven met diabetes vergemakkelijken. Zo komt er een kunstmatige alvleesklier op de markt die op basis van de gegevens van een sensor en een algoritme een gepaste hoeveelheid insuline onder de huid toedient. Ook is er een contactlens met biosensor in ontwikkeling die het glucosegehalte in het traanvocht meet.
Kunstmatige alvleesklier
Een kleine, goedwerkende kunstalvleesklier is steeds dichterbij. Een goede zaak, want een kunstalvleesklier kan de gezondheid en kwaliteit van leven van diabetespatiënten verbeteren. Dat concludeert promovendus Jort Kropff (AMC) in zijn proefschrift. Een versie die buiten het lichaam wordt gedragen komt eind dit jaar of begin volgend jaar op de markt.
Kropff vergeleek patiënten met de kunstalvleesklier met een controlegroep die handmatig met een pomp insuline toediende. “De groep met de kunstalvleesklier had half zoveel hypo’s, aanvallen waarbij de glucosewaarde onder een kritieke grens valt”, aldus Kropff. “Daarnaast hadden patiënten met de kunstalvleesklier 70 procent van de tijd ideale glucosewaarden, ruim 10 procent meer dan de controlegroep.”
De grootste winst wordt vooral ‘s nachts geboekt. De hoeveelheid glucose in het bloed wordt sterk beïnvloed door het gedrag van patiënten: bij de maaltijd schiet die omhoog, bij sporten keldert de glucosespiegel. Kropff: “Maar ‘s nachts slapen patiënten, en kan het algoritme veel preciezer inschatten hoeveel insuline moet worden toegediend.”
Contactlens met biosensor
De techniek om glucose te meten wordt ook steeds verbeterd en minder invasief. Onderzoekers aan de Oregon State University hebben een doorzichtige biosensor ontwikkeld die in een contactlens kan worden verwerkt. De sensor meet het glucoseniveau in het traanvocht. De onderzoekers werken nu aan een manier om die informatie door te geven aan een smartphone of tablet. Een volgende stap is dat rechtstreeks een insulinepomp wordt aangestuurd.
De doorzichtige biosensor kan meer dan alleen glucose meten. Ook de hoeveelheid stresshormonen, het ontstaan van staar en andere componenten in het traanvocht kunnen geanalyseerd worden. Het idee voor een contactlens met sensoren is niet nieuw. Google is ook met de ontwikkeling bezig. Het grote verschil met deze nieuwe sensor is dat deze volledig doorzichtig is.
Bronnen: AMC en Oregon State University
Afbeelding: Jack Forkey/Oregon State University