Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteit van pedicurewerk: hoe de wet dat beschermt

Igna Breedeveld
Pedicures hebben te maken met de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Die wet regelt hoe je de kwaliteit van je werk waarborgt. En hoe je omgaat met klachten van cliënten daarover. Waar moet je als pedicure rekening mee houden?

De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is werkzaam sinds 2017. Alle zorgverleners, zelfstandig of in loondienst, hebben hiermee te maken. De wet wil de kwaliteit van de zorg voor patiënten en cliënten waarborgen. Daarnaast regelt de wet hoe om te gaan met klachten daarover. Als ondernemer heb je de verplichting om te voldoen aan de eisen die de Wkkgz stelt. Brancheorganisatie ProVoet heeft daarvoor een checklist. ProVoet heeft daarnaast een klachtenfunctionaris aangesteld. Cliënten die ontevreden zijn over het werk van hun pedicure – en die daar niet met de pedicure uitkomen – kunnen contact opnemen met die functionaris. Het kan zijn dat de cliënt óf de pedicure niet tevreden is over de beslissing van de klachtenfunctionaris. In dat geval kan de ontevreden partij naar de Geschillencommissie Uiterlijke Verzorging stappen.

Coronatijd

De Wkkgz was belangrijk voor (medisch) pedicures in de coronatijd. ProVoet gebruikte de wet om de pedicurepraktijken weer open te krijgen. ProVoet toonde aan dat (medisch) pedicures zorg verlenen. Daardoor kreeg de beroepsgroep erkenning als zorgberoep. Het was weer mogelijk om noodzakelijke voetzorg uit te voeren.

BTW-vrijstelling

De erkenning als zorgberoep speelde ook een rol in de gewonnen btw-procedure. ProVoet begon deze procedure tegen de Belastingdienst in 2015. Zeven jaar later kreeg de brancheorganisatie ook in hoger beroep gelijk. In eerste instantie ging het over de ten onrechte afgedragen btw van behandelingen die vielen onder de bekostigde voetzorg. Dat is de voetzorg waarvoor de medisch pedicure en/of de pedicure met aantekening DV een contract heeft afgesloten met een zorggroep of een podotherapeut. Na die uitspraak heeft ProVoet dit verder kunnen doorvoeren. Nu zijn alle door (medisch) pedicures uitgevoerde behandelingen die vallen onder de Wkkgz vrijgesteld van btw. Dat zijn noodzakelijke behandelingen van een voetaandoening, waarbij de cliënt het risico loopt op een beschadiging door de gebruikte instrumenten.

Noodzakelijke behandelingen

In de praktijk ziet dit er als volgt uit:

  • Alle voetzorg bij personen met risicovoeten (personen met diabetes mellitus, reumatische aandoeningen, neurologische aandoeningen, hart- en/of vaatziekten, dermatologische aandoeningen en kanker).
  • Voetzorg bij personen met een probleemlocatie aan de voeten. Bijvoorbeeld een (pseudo) unguis incarnatus, hypertrofische nagels, onychomycosenagels, clavi, hyperkeratose, ragaden, bullea, etc etc.
  • Specialistische technieken met als uitgangspunt het voorkomen van complicaties. Een prothesenagel valt hier dus niet altijd onder.

Behandelingen waar dit niet voor geldt

Wat niet onder de Wkkgz valt:

  • Cosmetische behandelingen zoals bijvoorbeeld voetbaden, het lakken van nagels, het plaatsen van een gelpolish, wellness-behandelingen en het verfraaien van lelijke nagels door middel van een prothesenagel.
  • Behandelingen van de voeten van gezonde personen waarbij geen sprake is van een huid- en/of nagelprobleem. Bijvoorbeeld het knippen van gezonde nagels en/of frezen van diffuus eelt.
  • Productverkoop

Om de vrijstelling van btw door te voeren dient jouw praktijk te zijn aangemeld op de website van de Wet toetreding zorgaanbieders. Check of jouw praktijk te vinden is op het zorgaanbiedersportaal.

Igna Breedeveld gaat in het Webinar Wkkgz dieper in op dit onderwerp.