In haar onderzoek wekte Verhulst hypo’s op door gecontroleerde toediening van insuline en suiker. Daarmee nam ze de suikerregulatie van het lichaam over. Dat deed ze zowel bij mensen met diabetes als bij gezonde personen. Vervolgens onderzocht ze of een hypo invloed heeft op de verwerking van informatie door de hersenen. Daaruit bleek dat mensen tijdens een hypo veel slechter scoren, ongeacht of ze diabetes hebben of niet. Ook het type diabetes maakt geen verschil. Verhulst: ‘Dat is opvallend. Omdat type 1 diabetes zich vaak al op jonge leeftijd uit, leven mensen al zo lang met hun ziekte dat ze gewend raken aan hypo’s. Ze voelen ze minder goed aan en denken dat ze prima functioneren. Dat blijkt dus niet het geval.’
Verhulst toont verder aan dat een hypo het afweersysteem activeert, afweercellen konden een week erna nog verhoogd in het bloed aanwezig zijn. Tenslotte laat het onderzoek zien dat de effecten op het afweersysteem ook optreden bij herhaalde blootstelling aan hypo’s. Ook hier was er dus geen sprake van gewenning.
Hart- en vaatziekten
Deze bevindingen betekenen volgens de onderzoekers dat mensen met diabetes er bewust van moeten zijn dat ze veel minder goed functioneren tijdens een hypo, ook al zijn ze er aan gewend. Denk bijvoorbeeld aan autorijden. De invloed van hypo’s op het afweersysteem draagt bovendien mogelijk bij aan het ontstaan van hart- en vaatziekten. Die komen heel vaak voor bij mensen met diabetes, maar de oorzaak is nog niet volledig opgehelderd.
Bron: Radboudumc