Leefstijl moet als eerste behandeling worden aangeboden in de zorg voor mensen met diabetes type 2. Daarom is het belangrijk dat leefstijlzorg beter beschikbaar, betaalbaar en onderdeel wordt van de zorg, stelt het Diabetes Fonds in een oproep aan politiek, beleidsmakers, zorgverzekeraars en zorgprofessionals.
In Nederland hebben 1,1 miljoen mensen diabetes type 2 en naar schatting 1,1 miljoen mensen met prediabetes zitten in de wachtkamer om deze ziekte te krijgen. Bijna 800.000 mensen met diabetes type 2 gebruiken medicatie zoals pillen en/of insuline. Ongeveer 40 procent van deze mensen kan volgens het Diabetes Fonds stoppen met medicatie als ze goede begeleiding krijgen bij het aanpassen van hun leefstijl: onder meer gezond eten, meer bewegen, voldoende ontspannen, een goede nachtrust en indien nodig het realiseren van gewichtsverlies.
Bovendien is de kans groot dat ze dan geen andere ziektes ontwikkelen zoals nierfalen en hart- en vaatziekten. Directeur Diena Halbertsma: ‘Dat is de bonus van deze aanpak. Want diabetes is vaak de voorloper van andere aandoeningen.’ Volgens Halbertsma draagt leefstijlzorg ook bij aan meer arbeidspotentieel, lagere zorgkosten en een gezondere maatschappij. ‘Daarom roepen wij op om leefstijl binnen vijf jaar de meest logische behandeloptie voor patiënten met diabetes type 2 te maken.’ In een podcast (te beluisteren via diabetesfonds.nl) gaat het fonds in op wat daar voor nodig is.
Bron: Diabetes Fonds