Dat zei Maria van den Muijsenbergh, hoogleraar gezondheidsverschillen en persoonsgerichte eerstelijnszorg, op een bijeenkomst over dit onderwerp deze week. Op uitnodiging van de speciaal gezant passende zorg Jan Kremer spraken betrokkenen over oplossingen. Dat met name ouderen met een migratieachtergrond minder gezond zijn, blijkt uit een onderzoek van Pharos.
Toon persoonlijke interesse
De belangrijkste boodschap van Van den Muijsenbergh: “Op welk niveau je ook actief bent, betrek de mensen om wie het gaat. Uiteindelijk willen we dat iedereen in Nederland dezelfde kansen heeft op een gezond leven en toegang tot goede zorg.” Dat geldt in het bijzonder in de directe relatie. “Luister naar je patiënt, toon persoonlijke interesse en investeer in persoonlijke continuïteit van zorg.”
Bestaanszekerheid
Zorgorganisaties moeten diverser worden. “Dat werkt beter. Het is fijn om met verschillende mensen bij elkaar te werken, dat houd je scherp.” Als professional moet je je kunnen verdiepen in de achtergrond van patiënten, zegt Van den Muijsenbergh. Verder pleit ze ervoor dat er in onderwijsmateriaal afbeeldingen zitten van mensen met een donkere huid. Ook de overheid is aan zet. “Mensen met een migratieachtergrond leven vaak in armoede. Geef hen bestaanszekerheid, dat neemt veel chronische stress weg en helpt om minder mensen ziek te laten worden.”
Bron: Skipr