Het afgelopen jaar stond het thema 'samenwerken' centraal in Podopost. Zo zijn we dit jaar voor de rubriek Op bezoek regelmatig langsgegaan bij pedicurepraktijken waarin meerdere pedicures werken. Terugkijkend is de rode draad in die verhalen dat pedicures het fijn vinden om in eenzelfde pand samen te werken.
Het afgelopen jaar stond het thema ‘samenwerken’ centraal in Podopost. Zo zijn we dit jaar voor de rubriek Op bezoek regelmatig langsgegaan bij pedicurepraktijken waarin meerdere pedicures werken. Terugkijkend is de rode draad in die verhalen dat pedicures het fijn vinden om in eenzelfde pand samen te werken. Dat je met vragen bij elkaar terechtkunt, dat je direct kunt informeren hoe de ander iets zou aanpakken of de ander zelfs ter plekke mee kunt laten kijken. Ook het voor elkaar kunnen invallen in geval van ziekte of samen de pr aanpakken naar andere zorgverleners ligt dan meer binnen handbereik. Stuk voor stuk spreken de pedicures uit dat het er niet in je eentje voorstaan zo veel meerwaarde geeft. Dat dan blijkt dat 1+1 echt 3 is.
Dat samenwerken in één pand kan op verschillende manieren vorm krijgen, variërend van werken in loondienst, tot zzp’ers die een ruimte delen, tot bijvoorbeeld het aangaan van een kostenmaatschap, waarin je alleen de kosten samen deelt. Maar ook een volle maatschap waarin je zowel opbrengsten als kosten deelt, behoort tot de mogelijkheden. Dus als je in je eentje werkt en het idee hebt dat het samen met anderen allemaal net wat makkelijker zou zijn, kijk dan eens in je netwerk. Misschien zitten daar andere pedicures in waar het goed mee klikt. Verken eens of jullie samen kunnen werken, of dat jullie elkaar kunnen inspireren. Misschien zijn er zelfs meerdere pedicures waarmee dat zou kunnen. En droom je al langer van een mooiere of grotere praktijkruimte? In je eentje zijn daar de financiën niet altijd voor op te brengen, maar als je de kosten met meerdere collega’s kunt delen, blijkt er ineens veel meer binnen handbereik te liggen. Spreekt wel voor zich dat het verstandig is om goede onderlinge afspraken te maken en vast te leggen.
Ook hebben we dit jaar stilgestaan bij het samenwerken met andere disciplines. Door de coronacrisis kon deze rubriek niet altijd doorgaan. Zo stond voor deze uitgave de samenwerking met de praktijkondersteuner huisarts gepland, maar werd deze op het laatste moment vanwege de aangescherpte coronamaatregelen afgezegd.
Samenwerken is één van de manieren waarop je de kwaliteit van de geleverde zorg voor de cliënt of patiënt kunt verhogen. Daarom kiezen we in 2021 als thema ‘kwaliteit’. Dit zal als rode draad door de verschillende uitgaven lopen.
Maureen Limpens, hoofdredacteur
m.limpens@bsl.nl