Annemie Galimont: ‘Mensen vertrouwen de pedicure vaak meer dan mij’ | Werkgeluk beschermt je tegen stress en vermindert de kans op een burn-out | Casus Behandeling van vergroeide voeten | Wat betekenen productclaims als ‘vegan’, ‘natuurlijk’ en ‘dermatologisch getest’ | Anita Knippels: ‘Contact maken zegt meer dan duizend woorden’
Met mijn eerste paar bergwandelschoenen heb ik meer dan twintig jaar gedaan. Zij vormen nog steeds mijn lievelingspaar. Ik heb er nooit blaren in gehad. Maar mogelijk is mijn herinnering rooskleuriger dan de werkelijkheid was. (Zoals dat vaker gaat met ware liefde.) Toen ze echt op waren, heb ik ze met pijn in het hart in de schoencontainer gegooid.
Een keer in de zes weken komt mevrouw X bij mij. Ze kwam bij mij terecht via de podotherapeut. Ik herinner me nog de eerste keer dat ze bij mij arriveerde. Een beetje stug, ietwat geïrriteerd, want ze had zo'n fijne pedicure, maar die mocht haar ineens niet meer behandelen. Ik was ook nog eens duurder, want bij mij betaal je apart voor de cosmetische voetzorg.
Ik keek laatst naar een documentaire over het Amsterdam uit de jaren 70. Altijd leuk om te zien hoe het er in mijn jeugdjaren aan toe ging, welke auto's er reden en hoe men gekleed was. Wat mij opviel was hoe slank de meeste mensen er in die tijd uitzagen, van overtollig vet was nauwelijks sprake. Kwam dat doordat de documentaire in zwart-wit was of was het gezichtsbedrog?
Vijf vragen aan Caroline van Mijdam, medisch pedicure, oprichter en eigenaar van Voetcentrum Dordrecht.
Tandartsen gebruiken al jarenlang composiet voor het vullen van gaatjes of om afgebroken gebitsdelen te herstellen. In de jaren 90 deed composiet zijn intrede in de pedicurebranche. Het werd gebruikt om een draadstalen beugel zonder haakjes te fixeren aan de nagelplaat.
Producten die ons mooier maken of laten voelen, we kunnen er geen genoeg van krijgen. Jaarlijks besteden we in Nederland zo'n 3 miljard euro aan cosmetica. De consument wordt kritischer. Die vraagt steeds meer naar duurzame producten, naar specifieke ingrediënten of naar producten die aansluiten bij de eigen leefstijl. Producten claimen ‘vegan', ‘natuurlijk' en/of ‘dermatologisch getest' te zijn. Wat betekent dat nou écht? En hoe betrouwbaar zijn dit soort claims?
Anita Knippels is pedicure, massagetherapeut, schoonheidsspecialist en heeft sinds 2003 haar eigen praktijk, Van Top tot Teen, in Tilburg. En dat is écht van top tot teen. ‘Door mijn verschillende expertises kan ik cliënten als geheel bekijken, adviseren en behandelen', zegt Anita. In haar praktijk staan de cliënt, het gevoel en de beleving centraal: ‘Alles moet tot in de puntjes kloppen.'
Veel van onze leden werken als zzp'er, en dat is niet voor niets. Als zzp'er heb je namelijk zelf de volledige controle over je werk, je uren en je inkomsten. Maar wat als de markt verandert? In de zorgsector zien we steeds vaker andere organisatievormen, zoals een maatschap of een besloten vennootschap (bv).
Gelukkige mensen zijn productiever, creatiever en gezonder, blijkt uit onderzoek. Werkgeluk beschermt je tegen stress, vermindert de kans op een burn-out én helpt je om ook op de langere termijn betrokken te blijven bij je werk. Drie deskundigen aan het woord.
Het smeren van zonnebrandcrème is gevaarlijk, huidziekten zijn te genezen met een speciaal dieet. ‘Onzin', zegt dermatoloog Annemie Galimont. Op sociale media strijdt ze er actief tegen. Ze vindt het belangrijk om zorgverleners als pedicures en schoonheidsspecialisten te scholen op dit vlak. ‘Pedicures staan dichter bij de patiënt en kunnen makkelijker informatie geven.'
Mevrouw Kerkhuizen (61 jaar) heeft vergroeide voeten als gevolg van reumatoïde artritis. Door de standsverandering ontstaat er plantair hyperkeratose op de 1e straal en geeft de nagel van de hallux van de rechtervoet ingroeiklachten. Medisch pedicure in opleiding Agnes van der Gaag behandelt sinds kort haar voeten.
Mischa Nagel draagt sinds dit voorjaar zijn opleidingsinstituut Voetzorgplus geleidelijk - in een periode van vijf jaar - over aan pedicure Marijn Poels. Nagel gaat zijn werk meer richten op het initiëren en begeleiden van onderzoek. Dat is ook de manier waarop hij in de ‘voetenwereld' terechtkwam. Hoe belangrijk is onderzoek voor het werk van de (medisch) pedicure?
Hieronder kun je Podopost nr. 5-2024 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je liever de online artikelen als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een Podopost abonnement.