De redactie kreeg een Japans videofilmpje toegestuurd waarop te zien is hoe een ‘minibankschoef’ op de nagel wordt
aangedraaid om de nagels weer recht te trekken. We vroegen Igna Breedeveld, naar haar mening over deze methode, die te zien is op www.vkmag.com.
Igna Breedeveld, medisch pedicure en spreker bij de congressen Nagels & Likdoorns van BSL is er duidelijk over: “Dit lijkt mij een onverantwoorde manier om een nagel te reguleren. De bedoeling van nagelregulatie is dat je op voorzichtige wijze tracht om de convexe nagel iets van vorm te veranderen. Dit is een proces dat maanden kan duren. Juist omdat te allen tijde moet worden voorkomen dat de nagel loslaat van het nagelbed. De manier van het filmpje is tegenstrijdig met de wijze waarop wij werken. De nagel wordt letterlijk met bruut geweld aangepakt (het lijkt wel een middeleeuwse pijnbank!) en zo strak aangedraaid dat het bijna niet anders kan dat dat deze nagel is losgetrokken van het nagelbed. Ik vraag mij ook af of de teen in een bak met water gaat of dat hier een bepaalde vloeistof aan is toegevoegd. Jammer dat we geen Japans spreken. De plastic haakjes die om de nagel heen gaan zijn dik en onregelmatig, het aandraaien van de spankracht is veel te sterk. Dit is mijns inziens geen goede nagelregulatie!
Een vergelijkbare reactie komt ook van de Nederlandse Vereniging voor Diabetespodotherapeuten. Leonie Nijenhuis:”Ik denk dat het ongelofelijk pijnlijk is. Uberhaubt om het plastic haakje er alleen al onder te duwen. Je ziet de huid helemaal wit wegtrekken dus er komt wel wat kracht aan te pas. Daarnaast vraag ik mij af wat voor een vloeistof dat is en wat dat met de rest van de huid doet. Lijkt me niet gezond. Zeker voor diabeten geen optie! Haar collega Ingrid Ruys voegt nog toe:”Volgens mij trek je zo wat de hele nagel los van de nagelplaat. Dat kan niet de bedoeling zijn.”En dan ironisch: “Leuk voor onze neuropatische patiënten. De anderen lopen hard weg!”
Vertaling
Na het zien van het filmpje via de Podopost Nieuwsbrief benaderde pedicure Thea van Lier haar Japanse buurvrouw om de tekst te vertalen. Thea: “Het is een soort reclamefilmpje voor consumenten, dus niet voor pedicures, net zoals bij ons reclame voor de Ped Egg of voor Nailner.” De vertaling is volgens de buurvrouw als volgt:
“Een ronde nagel kan je plat maken. Hier in het filmpje kan je dat van minuut tot minuut zien. De ‘ronde nagel robot’ is veilig en eenvoudig gemaakt. Iedereen kan het. Laat het apparaat aan de zijkant bijten. Dat is alles. De zijkant komt omhoog als je draait.
Twintig minuten in gewoon warm water laten. Omdat de nagel zachter wordt door het warme water, wordt de nagel steeds platter.
Veel mensen hebben afgelopen jaren verschillende behandelingen gehad zonder resultaat. Maar dit is hét moment dat je het resultaat kan zien. Na de behandeling je voet droog maken met de föhn, dan blijft de zijkant omhoog. De droge nagel blijft in vorm. Wat denkt u van het resultaat? Met dit apparaatje kan je dit mooie resultaat meteen ervaren.”
Dat het apparaatje alles behalve veilig is, moge duidelijk zijn. Nu maar hopen dat de Japanse consumenten hier niet intrappen.