Aan de studie deden zeven mannen en zeven vrouwen mee met diabetes type 2, in de leeftijd van 50 tot 75 jaar en een BMI van meer dan 25. De studie bestond uit twee interventieperiodes van 3 weken: TRE en controle (CON), steeds gescheiden door een periode van minimaal 4 weken. Het lichaamsgewicht van de vrijwilligers werd aan het begin van elke interventie gemeten en ze werden ook uitgerust met een apparaat dat elke 15 minuten de bloedsuikerspiegel meet.
Tijdens TRE kregen deelnemers de instructie om hun normale dieet binnen een periode van 10 uur overdag te consumeren en om na 18.00 uur niks meer te eten of te drinken (uitgezonderd water, gewone thee of zwarte koffie). Tijdens CON waren de vrijwilligers alleen verplicht om hun normale voedselinname over ten minste 14 uur te spreiden, zonder verdere beperkingen. Hoogleraar Patrick Schrauwen: ‘We vonden dat de bloedsuiker, gemeten over meerdere dagen van 24 uur, consistent verlaagd werd door TRE, en dat die vooral ’s nachts ook een stuk lager was.’
De studieresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Diabetologia.
Bron: Maastricht UMC