Een mediterraan dieet bevat veel granen, groenten, fruit en vis. Vlees, zuivel en alcohol staan minder op de voorgrond. De belangrijkste bron van vetten is olijfolie, wat een positief effect heeft op het cholesterolniveau. Onder andere de WHO (World Health Organisation) ziet een mediterraan dieet daarom als gunstig voor de gezondheid, met name voor hart- en bloedvaten. Waarom het gezond voor je is, is niet exact bekend, maar lijkt te komen door de verhoogde inname van antioxidanten.
Beter bij rokers
Franse wetenschappers van het Centre for Research in Epidemiology and Population Health hebben de gegevens van 98 duizend onderzocht. De deelnemers vulden sinds 1990 regelmatig vragenlijsten in over eetgewoonten, leefstijl en gezondheid. Zij concludeerden dat er vooral bij vrouwen die roken of ooit hadden gerookt een verschil merkbaar was; het risico op RA was bij rokers die een mediterraan dieet volgden duidelijk lager dan bij degenen die een normaal dieet tot zich namen. De onderzoekers stellen dat een mediterraan dieet het risico op RA kan verkleinen bij vrouwen die ooit hebben gerookt, omdat een verhoogde inname van antioxidanten de oxidatieve stress verlaagt die roken veroorzaakt. Daarbij geven ze aan dat er wel nog vervolgonderzoek nodig is.
Referentie: Mediterranean diet and risk of rheumatoid arthritis: findings from the French E3N‐EPIC cohort study, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.41487