De helft tot driekwart van de mensen met dementie ervaart pijn. Onderzoeker Steffie Bunk: “Bij dementie gaan de zenuwcellen en de verbindingen tussen die zenuwcellen kapot, waardoor de hersenen minder goed werken en pijn anders wordt verwerkt.” Mensen met gevorderde dementie in het verpleeghuis kunnen pijn vaak niet meer goed aangeven. Zij zijn afhankelijk van de observaties zorgprofessionals. De PAIC15 zorgt ervoor dat zorgprofessionals letten op 15 signalen van pijn, waaronder gezichtsuitdrukkingen en lichaamsbewegingen.
Gezichtsuitdrukking
Bunk onderzocht of mensen met gevorderde dementie ook gevoeliger zijn voor pijn. Met milde pijnprikkels onderzocht ze of de verwerking van pijn verandert door dementie. Bunk vergeleek de uitkomsten met die van een gezonde groep ouderen. “Als je vraagt ‘doet dit pijn?’ zie je geen verschil in antwoord tussen gezonde ouderen en ouderen met lichte dementie. Kijk je naar de gezichtsuitdrukking, dan zie je wel verschil: ouderen met dementie vertonen dan wel degelijk meer signalen van pijn. Deze hogere pijngevoeligheid zie je dus al bij milde dementie.”
Klik hier voor meer info over het onderzoek
Klik hier voor meer over de PAIC1
Het viel mij ook al op dat mensen op een bepaald ogenblik ‘gevoeliger’ aan de voeten zijn. Hetzij ‘kieteliger’ of dat iets pijn deed terwijl dat eerder nooit het geval was . . .
Later bleek dan ook dat de dementie erger werd en duidelijk waarneembaar!
Vaak kunnen ze het in het begin nog verbloemen maar op het moment dat ze meer begonnen te klaren was het voor mij wel duidelijk! Dementie trok langzamerhand een scherm over de klant . . .