Mondmaskers of handschoenen kopen? Nou, handschoenen lukt nog wel redelijk. Maar als het om mondmaskers gaat, maakt het niet uit welke groothandel je belt. In het gunstigste geval hebben ze nog één pallet staan en daarvan kun je per order 2 doosjes kopen, maar dat was het dan. En op de vraag wanneer er weer nieuwe voorraad komt, durft niemand een vastomlijnd antwoord te geven. Het kan 2 maanden duren, maar dat kunnen er ook best 6 worden.
Hoe een probleem dat 8.500 kilometer verderop ontstaat binnen korte tijd verstrekkende gevolgen kan hebben in iedere pedicure praktijk in Nederland. Het coronavirus houdt de hele wereld in zijn greep en begint zijn invloed steeds meer te doen gelden. “Toen het nog kon, hebben de meeste pedicures fors ingeslagen”, zegt Tom Cornelissen van Orthofex uit Utrecht. “Soms per week wel 20 doosjes zelfs. Inmiddels is onze voorraad hard geslonken, we hebben misschien nog voor een maand of 2 en daar gaan we zorgvuldig mee om. Als die op zijn, zullen we op de een of andere manier op zoek moeten naar alternatieven. Zo ver zijn we op dit moment nog niet, maar we hebben wel al besloten nog uitsluitend te verkopen aan bestaande klanten en dit te beperken tot 2 doosjes per bestelling. Aan andere partijen die ons benaderen verkopen we helemaal niet meer. We kunnen nergens meer inkopen, zelfs niet tegen hogere prijzen.”
“Als de laatste doosjes op zijn, weten wij het ook niet meer”
Van de website gehaald
Slenderbeauty uit Westerhoven heeft nog welgeteld 8 doosjes op voorraad. “We hebben navraag gedaan bij alle leveranciers die we kennen, maar er is nergens meer iets leverbaar voor Nederland”, zegt Kelly Mans. “Ik vermoed dus dat alles naar China gaat. Wij hebben de mondmaskers in ieder geval van onze website gehaald, om geen valse verwachtingen te wekken. Want ook op de vraag wanneer de productie weer op gang komt, krijgen we van niemand een antwoord. Zelfs de lagere kwaliteit mondmaskers is al nergens meer te krijgen. En de leveranciers die hogere kwaliteit mondmaskers verkopen, houden die achter voor de doelgroepen waarbij sprake is van een medische noodzaak om ze te gebruiken.”
Navraag bij een van die bedrijven, Interster International uit Wormerveer, bevestigt dit beeld. Het kan nog wel aan de mondmaskers komen die worden gebruikt op de operatiekamer in het ziekenhuis, maar die verkoopt het bedrijf inderdaad ook alleen maar aan de ziekenhuizen. Andere partijen bellen ook weleens naar het bedrijf, maar krijgen steevast nul op het rekest.
“Het ironische is dat mondkapjes niet eens helpen tegen het coronavirus”
In één weekend op
Bij Degros in Mijdrecht ging het helemaal hard. “Ik zou graag ja zeggen tegen iedereen die belt, maar de hele voorraad was in één weekend weg”, zegt Tim Gruijters. “De bestellingen kwamen op vrijdagavond online binnen en worden dan automatisch verwerkt, dus we konden het ook niet meer tegenhouden. Toen we het achteraf onderzochten, bleken het particulieren en Chinezen te zijn, die zelfs pallets tegelijk kochten. De maandag erop hebben we nog een voorraad kunnen kopen tegen een hogere prijs, maar daarmee houdt het op. Inmiddels hebben we vernomen dat pedicures op de voor hen bestemde Facebookgroep hun boosheid over die hogere prijs laten merken, maar wij ontkomen er natuurlijk niet aan de hogere prijs waartegen we zelf moeten inkopen aan onze klanten door te berekenen. We kunnen het ons niet veroorloven er verlies op te leiden.”
Maar ook die discussie is inmiddels achterhaald door de feiten, want er is helemaal niets meer. “We hebben zelfs een vertegenwoordiger van de Chinese regering aan de lijn gehad”, zegt Gruijters, “en ook die hebben we nee moeten verkopen. De voorraad handdesinfectans is trouwens ook op.”
“Als we nog ergens mondkapjes kunnen kopen tegen een hogere prijs, zit er weinig anders op dan die door te berekenen”
De prijzenslag
Het verhaal over hogere prijzen kunnen alle groothandels vertellen. Als er überhaupt al iets te koop is, is de prijs ineens veel hoger dan normaal. “Je ziet het ook op bol.com”, zegt Mans. “Doosjes die wij voor 5,95 euro aanbieden, moeten daar ineens 50 euro kosten. Daar doen wij niet aan mee.”
Podiamed doet dat ook niet. “Wij verkopen nog tegen de gangbare prijs”, zegt Jolanda den Hoed. “Maar ook bij ons is de bron nu bijna opgedroogd. We verkopen per keer 1 of 2 doosjes. En als de laatste doosjes op zijn, weten wij het ook niet meer. Dan hebben we even geen oplossing meer. En het ironische is dat mondkapjes niet eens helpen tegen het coronavirus. Bovendien kun je je afvragen hoe ernstig het is als je het vergelijkt met een virusziekte als de griep. Daaraan gaan alleen in Nederland al ieder jaar 2000 mensen dood.”
Bij de schaarse partijen die nog wat te verkopen hebben, gaat de prijs per omdoos zomaar met 100 euro omhoog, vertelt Den Hoed. Ik vind dat niet netjes”, zegt ze “in die prijzenslag willen wij helemaal niet mee. Maar tegelijkertijd weten we natuurlijk ook dat pedicures zonder mondkapjes simpelweg niet kunnen werken. Het gaat om dat drielaags bacteriefilter, dat is bij die doelgroep een vereiste. Dus als we nog ergens mondkapjes kunnen kopen, maar dan tegen een hogere prijs, dan zit er toch weinig anders op dan die door te berekenen. We kunnen het ons niet veroorloven ze met verlies te verkopen. Net zomin als pedicures het zich kunnen veroorloven zonder te komen zitten. Wat is immers het alternatief? Het werk doen met een gasmasker op? Je moet er toch niet aan denken.”