Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw alzheimermedicijn ontwikkeld

Farmaceut Lilly heeft de resultaten gepubliceerd van een nieuw groot onderzoek naar het middel Donanemab. Uit het onderzoek onder bijna 1200 deelnemers met beginnende ziekte van Alzheimer bleek het middel de gevolgen van de ziekte te vertragen, schrijft Alzheimer Nederland.
Worried wife supporting sick husband taking drugs for hypertension *** Local Caption *** © KatarzynaBialasiewicz / Getty Images / iStock
© KatarzynaBialasiewicz / Getty Images / iStock

Gemiddeld genomen gaan mensen met alzheimer achteruit op de cognitieve testen. Donanemab kon de achteruitgang iets vertragen. De helft van de patiënten die Donanemab kreeg, ging in één jaar zelfs helemaal niet achteruit. Maar ook in de groep mensen die een nepmedicijn kregen, ging niet iedereen achteruit. Een derde van deze groep bleef stabiel presteren op de cognitieve testen. Donanemab lijkt iets effectiever dan zijn voorgangers, maar laat ook vaker bijwerkingen zien, waarvan sommige zeer ernstig. Nederlandse experts zijn daarom voorzichtig in hun conclusies.

Hoopvol

De resultaten van Donanemab – en eerder ook Lecanemab en Aducanumab – maken deel uit van een positieve trend in het alzheimeronderzoek. Het lijkt onderzoekers te lukken om invloed uit te oefenen op het ziekteproces van de ziekte van Alzheimer. Alzheimer Nederland vindt deze trend hoopvol, maar het blijven vooral wetenschappelijke doorbraken. Voor de patiënten en hun naasten is er nog een lange weg te gaan in het stoppen en uiteindelijk genezen van de ziekte van Alzheimer. Daarnaast zijn er nog veel andere vormen van dementie waar dit medicijn niks voor kan betekenen.

Er zit veel tijd tussen deze bekendmaking en het eventueel beschikbaar komen van het medicijn voor de Nederlandse patiënt. Pas na beoordelingen van het Europees Geneesmiddelenbureau en de Nederlandse Zorgautoriteit, kan het middel in Nederland op de markt komen en in aanmerking komen voor vergoeding.

Bron: Alzheimer Nederland