Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar broze botten bij diabetespatiënten

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
wervelkolom_rug_breuk_bot
Foto: Pixabay

Mensen met diabetes lopen opvallend vaak wervelbreuken op, één op de tien patiënten heeft zo’n breuk. Dit concluderen Radioloog Edwin Oei en internist-endocrinoloog in opleiding Ling Oei van ErasmusMC in een recente gezamenlijke publicatie in vakblad Diabetes Care.

Radioloog Edwin Oei en internist-endocrinoloog in opleiding Ling Oei doen samen onderzoek om de zorg voor patiënten met diabetes en osteoporose te verbeteren. Edwin Oei, die met beeldvormende technieken onderzoekt welke mechanismen betrokken zijn bij botgroei en afbraak: “Dat geeft niet alleen vaak ernstige pijnklachten, zulke breuken hebben ook negatieve effecten op lange termijn”, zegt hij in een interview samen met Ling Oei met het blad AmazingErasmusMC. Als voorbeelden noemt hij dat patiënten krom gaan lopen, veel minder gaan bewegen, minder goed ademen, wat gevolgen heeft voor hun longfunctie. “Ook zien we dat zij eerder overlijden dan patiënten zonder breuken”, zegt hij.

Effect diabetes op botten

Veel diabetespatiënten weten het niet, maar hun ziekte heeft ook invloed op de botten, vult Ling Oei aan: “Er gaat veel aandacht naar het effect van diabetes op de bloedvaten. Maar we zien ook dat beschadigingen in de botten slechter genezen. Daar hebben patiënten niet altijd erg in.” Bij mensen met diabetes is de afbraak en opbouw van botcellen uit balans, net zoals bij mensen met botontkalking. De oorzaak bij diabetespatiënten is echter nog onbekend. Verder onderzoek naar onderliggende mechanismen moet uitwijzen of de gebruikelijke anti-osteoporose behandeling ook werkt bij diabetespatiënten. De onderzoekers hebben 3,5 miljoen euro gekregen van de Europese Commissie voor dit onderzoek.

Botdichtheid

Ling: “Een ander probleem is dat de standaard beeldvormende scans bij diabetes een onderschatting van het risico geven, omdat bij diabetes gemiddeld juist een hogere botdichtheid wordt gevonden. De kalkopbouw in het bot is goed, maar met andere bouwstenen van het bot is iets mis.”

Edwin: “We zijn op zoek naar subsidie voor een onderzoek met een nieuwe beeldvormende techniek: de PET MRI scan. Daarmee kun je de functie van de verschillende weefsels in de botten en gewrichten in kaart brengen. Daarmee hopen we meer informatie te verkrijgen over de ziekteprocessen van bijvoorbeeld artrose en osteoporose. Zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten artrose en osteoporose te identificeren? Als we daar achter komen, kunnen we patiënten beter op maat behandelen.

Bron: AmazingErasmusMC