Ouderen met een niet-Nederlandse achtergrond hebben over het algemeen een grotere behoefte aan intensieve zorg dan ouderen met een Nederlandse achtergrond. Dat blijkt uit een rapport van expertisecentrum Pharos. Dit komt onder meer doordat mensen met een migratieachtergrond langer zorg thuis krijgen van familie en bekenden. Het lijkt erop dat ze thuiszorg of verpleegzorg uitstellen tot het echt niet langer kan.
Minder gezond
Een echt verschil in gezondheid speelt waarschijnlijk ook een rol. Van de 55-plussers met een Nederlandse herkomst zegt 71 procent dat de gezondheid goed of zeer goed is. Bij ouderen die van buiten Europa komen is dat 56 procent. Bij ouderen van Turkse herkomst is het 35 procent, van Marokkaanse afkomst 39 procent.
Betere informatie
Daarnaast ziet Pharos dat het Nederlands zorgstelsel soms moeilijk toegankelijk is voor ouderen met een niet-Nederlandse achtergrond. De organisatie adviseert daarom om informatie op maat te maken. Verder moet de aanvraagprocedure voor langdurige zorg eenvoudiger worden. En er moet een vergoeding komen voor tolken. Tot slot zou het goed zijn als zorgverleners meer kennis hebben over cultuurverschillen.