Directeur Ron Verschuren: “Veel pedicures bevinden zich momenteel zakelijk en binnen het zorgveld in een groot, grijs gebied. Met alle nadelige gevolgen voor onze leden én natuurlijk consumenten van dien.”
Pedicures en medisch pedicures vallen wettelijk gezien onder contactberoepen gericht op uiterlijke verzorging. Toch ontvingen medisch pedicures groen licht van de overheid: zoals al gebruikelijk was, mogen zij ook in deze lastige tijd medisch noodzakelijke voetzorg verrichten om de zorg te ontzien. “Een geluid waar wij blij mee zijn. We proberen al jarenlang de positie van de voetzorg onder de aandacht te brengen en te verstevigen. Wat gezien de hectische tijd wél erg lastig is, is dat medisch pedicures een doorverwijzing van huisarts of podotherapeut nodig hebben. Huisartsen kunnen door drukte nauwelijks aan deze eis voldoen. Maar juridisch gezien komen medisch pedicures in de knel als ze zonder doorverwijzing behandelen. De cliënt wordt in de wacht gezet en zo is de cirkel binnen de voetzorgproblematiek weer rond”, aldus Verschuren.
“Cliënt in de wacht”
Naast uitsluitend de medische voetbehandelingen die doorgaan, moeten andere pedicures wél verplicht sluiten. Financiële noodmaatregelen vanuit de overheid zijn hoopgevend, maar pedicures lopen al snel tegen de muur. Verschuren vervolgt: “Willen ze als zelfstandig ondernemer een ondersteunende bijstandsuitkering aanvragen? Dan moeten ze aan een forse urennorm voldoen. Willen ze in aanmerking komen voor de ‘tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren’? Dan mag hun praktijk zich niet aan huis bevinden en lopen ze al snel tegen de beperking van minimale vaste lasten aan. Dit zijn ongepaste en vooral wrange beperkingen in de maatregelen. Zeker gezien de maatschappelijk relevante positie van onze leden.”
“Beroepsgroep als niet-volwaardig weggezet”
Dat de situatie steeds nijpender wordt ondervindt bijvoorbeeld ook medisch pedicure Dineke Roseboom uit Bennekom. “Net als veel collega’s zit ik momenteel in een vreselijke situatie”, vertelt ze ons emotioneel. “Mijn man is ziek, ik heb vier kinderen en ben als pedicure kostwinner van het gezin. Toch word ik momenteel uitgesloten voor de 4.000,- euro vanuit het kabinet, omdat mijn praktijk zich aan huis bevindt. We lopen ondertussen zoveel inkomsten mis en de bijstandsopvang via de gemeente gaat bij lange na niet mijn problemen oplossen. Sterker nog, we maken in deze tijd op veel fronten meerkosten. We zijn net als ieder ander bedrijf btw-plichtig en ik houd mij altijd aan alle zakelijke verplichtingen, maar wederom wordt onze beroepsgroep als niet-volwaardig weggezet.”
Brancheorganisatie ProVoet heeft naar aanleiding van de beperkende maatregelen bezwaar gemaakt en dringt er bij de overheid op aan dat deze maatregelen voor pedicures moeten worden aangepast. Daarnaast staat ProVoet doorlopend in verbinding met aanpalende branche- en zorgorganisaties om onder andere de werkwijze rond de indicatiestelling eenduidig te krijgen.
Bron: persbericht ProVoet