Onder 67 pedicures die de peiling invulden gaven 16 pedicures te kennen gelukkig nooit met grensoverschrijdend gedrag te zijn geconfronteerd. 51 pedicures hadden er wel ervaring mee.
Welke vormen?
Wat onder grensoverschrijdend gedrag wordt verstaan kan sterk verschillen. Voor de peiling hadden we 4 categorieën benoemd:
- Discriminatie (ongelijkwaardige behandeling of zogenaamde grapjes over jouw of andermans afkomst, geslacht, seksuele geaardheid, beperking of religie)
- Verbaal geweld (bijvoorbeeld schelden, bedreigingen of kleineren)
- Fysiek geweld (bijvoorbeeld: slaan, schoppen, duwen)
- Ongewenst seksueel gedrag (bijvoorbeeld: seksueel getinte opmerkingen, ongewenste aanrakingen, gluren, lonken etc.)
Frequentie
Enkele pedicures (11) hebben dat eenmalig meegemaakt. Ander gaven aan dit enkele keren in totaal (32), enkele keren per jaar (6) tot maandelijks (2) mee te maken.
Meer dan de helft geconfronteerd met ongewenst seksueel gedrag
34 van de pedicures noemt ongewenst seksueel gedrag als het grensoverschrijdend gedrag waarmee ze geconfronteerd worden. Dat is dus bij meer dan de helft van de pedicures die aan de peiling hebben deelgenomen. Dit wordt gevolgd door verbaal geweld (20). Ook tijdens de lockdown krijgen pedicures te maken met verbaal geweld. Bijvoorbeeld klanten die boos worden of beginnen te schelden, omdat ze vinden dat de pedicure toch wel even hun voeten kan doen ook als ze niet onder de medisch noodzakelijke voetzorg vallen. Of mensen die schelden, omdat ze de voetzorg niet vergoed krijgen. Discriminatie (4), en fysiek geweld (1) worden het minst genoemd. Tot slot noemen 7 pedicures andere zaken die ze als grensoverschrijdend gedrag hebben ervaren. En het blijft niet per se bij een vorm van grensoverschrijdend gedrag. 7 pedicures melden dat ze in hun praktijk zowel geconfronteerd worden met verbaal geweld als met ongewenst seksueel gedrag en 3 pedicures noemen zowel discriminatie als seksueel ongewenst gedrag.
Praat erover
Als je wordt geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag, is het belangrijk dat je erover praat. In het artikel in Podopost nr. 2 lees je er meer over.