Tot dusverre wordt het zogeheten niet-patiëntgebonden werk (zoals hulpmiddelen regelen, afspraken of hulp organiseren en gesprekken en acties rondom preventie) door de zorgverzekeraar vergoed uit een speciaal potje. Met ingang van 2022 wordt dit potje veel kleiner en moeten ondersteuners een groot deel van hun werk per consult of verrichting declareren. ‘Wij krijgen signalen uit het veld, waar Zilveren Kruis de zorgverzekeraar is, dat praktijkondersteuners minder uren worden ingezet of geen verlenging van hun contract ontvangen of andere werkzaamheden moeten gaan doen’, zegt beroepsvereniging NVvPO op haar site. ‘Door de financiering van de poh’s afhankelijk te maken van consulttarieven, komt veel niet-patiëntgebonden zorg in gevaar.’
Petitie 1900 keer ondertekend
Daarom heeft de NVvPO samen met huisartsen en praktijkondersteuners op 29 december een petitie aangeboden aan een woordvoerder en beleidsmedewerkers van Zilveren Kruis. Middels de petitie ‘Stop de afbraak van de poh, bezuinig niet op preventie en zorgcoördinatie!’ vragen ze het nieuw ingevoerde inkoopbeleid anders te regelen. De petitie is ruim 1900 keer ondertekend.
Volgens Zilveren Kruis is de verandering geen bezuiniging. De praktijkondersteuner zou door het nieuwe systeem breder inzetbaar zijn binnen de huisartsenpraktijk. De verzekeraar heeft gezegd artsen te willen helpen met het maken van de inkomstenberekeningen voor 2022 om zo mogelijke onrust weg te nemen.
Bronnen: NVvPO en NOS
Beeld: © Inside Creative House / Getty Images / iStock