Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Potenpraat: Poten in de pot (2)

Kees Bals
In de noord-oost-hoek van België eten ze poten. Bijvoorbeeld in een potenvlaai.
Foto: Plezier in de keuken

Die Belgische poten kennen we in Nederland als wortelen of penen, zoals we gisteren zagen. De vlaai die we vandaag gaan maken komt uit de oven. Maar de poten moeten eerst in de pot.

Potenvlaai recept

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 150 gram bloem
  • 10 gram gist
  • 1 deciliter melk
  • 30 gram boter
  • 15 gram suiker
  • 1 gram zout
  • Voor de vulling
  • 700 gram poten
  • 100 gram boter
  • 100 gram suiker
  • Citroensap van 1 citroen
  • 1 ei
Bereiding vulling
  • Schrap de poten en snijd ze in stukken.
  • Kook ze goed gaar.
  • Roer de poten door een roerzeef of stamp ze fijn.
  • Laat enigszins afkoelen.
  • Voeg vervolgens de boter, de suiker en wat citroensap aan de massa toe en laat verder afkoelen.
Bereiding deeg
  • Maak de gist aan met een klein deel van de lauwwarme melk.
  • Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in.
  • Giet hierin de aangemaakte gist, de boter en de suiker.
  • Strooi het zout langs de buitenrand van de resterende melk in het kuiltje en kneed een deeg.
  • Voeg zo nodig het laatste beetje melk toe.
  • Laat het deeg rijzen tot het dubbele volume.
  • Rol het deeg uit en bekleed er een ingevette vlaai-vorm mee.
  • Prik de deegbodem in en laat hem rijzen tot hij dik gezwollen is.
  • Splits het ei en roer de dooier door de pootmassa.
  • Klop het eiwit stijf en schep door de pootmoes.
  • Verdeel de vulling over de vlaaibodem.
  • Bak de vlaai op 220o C gedurende 25 tot 30 minuten.

Met hartelijke dank aan Florian van Plezier in de keuken, die dit recept uit een oud vlaaienboek haalde.