Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Preventieve voetzorg vanaf 2023 in basisverzekering

Alle patiënten met een verhoogd risico op voetulcera krijgen vanaf 1 januari recht op een vergoeding uit de basisverzekering voor preventieve voetzorg. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op 18 oktober bepaald.
Patient receiving laser treatment on toenail, close-up. Fungal infection on the toenails. Onychomycosis treatment at clinic with medical laser Usage: Journal Inside 11945_016_004 (2022) Usage: Journal Inside 11945_016_004 (20220310) *** Local Caption *** © Peakstock / stock.adobe.com
© Peakstock / stock.adobe.com

Na een uitspraak van het Zorginstituut Nederland afgelopen zomer gold 1 januari 2024 als ingangsdatum. Op dit moment hebben alleen diabetespatiënten recht op deze vergoeding. Het Zorginstituut stelde dat de soort aandoening er niet toe mag doen of iemand wel of niet de zorg vergoed krijgt. Preventieve voetzorg is onder meer belangrijk om amputaties te voorkomen.

De NZa heeft nu – klaarblijkelijk vanuit het oogpunt van het belang van deze voetzorg – de ingangsdatum vervroegd. Daarbij heeft de NZa aangegeven welke zorg iemand vergoed krijgt, afhankelijk van hoe groot het risico is. En wat de tarieven zijn voor de verschillende vormen van zorg, zoals bijvoorbeeld voetcontrole, voetonderzoek, behandeling van risicofactoren, en adviezen over onder meer leefstijl, schoeisel en andere hulpmiddelen.

Podotherapeuten zijn grotendeels verantwoordelijk voor deze zorg, maar zij besteden een belangrijk deel van het werk uit aan medische pedicures. De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten gaat ervanuit dat 2023 een overgangsjaar wordt, waarin podotherapeuten en medische pedicures afspraken maken..

Bron: NZa

3 REACTIES

  1. Dit kan goed nieuws zijn voor onze patiënten en cliënten maar wat betekent dit voor ons zelfstandig ondernemers? Als de podotherapeut de regie krijgt en de medisch pedicure uitsluitend cliënten/patiënten behandeld die onder de medisch noodzakelijke voetzorg vallen, is er dan in feite geen sprake van een dienstverband? Ik denk dat podotherapeuten daar niet op zitten te wachten; net als de medisch pedicure. Maar de gevolgen voor de medisch pedicure kunnen dan groot zijn als haar cliënten/patiënten dan buiten de basiszorg komen te vallen. Is hierover nagedacht?

  2. Lees alle reacties
  3. Is dit werkelijk een positief geluid? Dat elkeen met mogelijk een gevaar voor ulcera hier ook voor in aanmerking komt, is uiteraard fantastisch, maar weer voorbehouden aan de ‘medisch pedicure’
    Nog maar even, alsof de opgedane kennis en ervaring minder een toegevoegde bijdrage kan leveren, als degene die zojuist van school komt, zonder ervaring.
    De podotherapeut bepaald het tarief voor verschillende vormen van zorg. Worden we onderaannemer?

  4. Ik heb in de wandelgangen gehoord, dat de podotherapeut vanaf 2023 ook eens alle reumapatiënten moet gaan keuren en een behandelplan moet opstellen. Klopt dat?
    Zouden onze reumapatiënten dan eerst weer via huisarts naar podo en daarna naar ons verwezen worden? Betekent dat dan dat wij onze vergoeding weer via de podotherapeut gaan ontvangen (met of zonder BTW) en daar weer 3 maanden op moeten wachten?