Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prothese met neurofeedback laat patiënt beter lopen na beenamputatie

Maureen Limpens

Screenshot YouTube filmpje ‘Feeling legs again improves amputees’ health

Beenprotheses zijn er in verschillende soorten en maten, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze de gebruiker niet het gevoel geven dat hun prothese bij hun lijf hoort. Onderzoekers van de universiteiten van Zürich, Freiburg en Belgrado zijn er in samenwerking met enkele bedrijven in geslaagd om een prothese te ontwikkelen met neurale implantaten die weer sensorisch feedback aan het zenuwstelsel en de hersenen geven.

Tijdens het lopen kunnen gezonde mensen voelen waar hun been zich in de ruimte bevindt. Het zenuwstelsel gebruikt deze informatie om de bewegingen van het been te controleren. Bij mensen met een prothese ontbreekt deze feedback naar het zenuwstelsel en dat maakt het voor hen moeilijk om gelijkmatig en vol vertrouwen te lopen.

Als basis hebben de onderzoekers een bestaande prothese genomen. Deze werd uitgerust met druksensoren onder de zool en om de knie, zodat de gebruiken ten allen tijde weet waar het been zich in de ruimte bevindt. Bij 2 patiënten met een amputatie boven de knie werden vervolgens elektroden en een neurostimulator in het weefsel van het dijbeen geïmplanteerd.

Nadat het weefsel was genezen onderzochten de onderzoekers welke signalen het beste passen bij het natuurlijke loopgevoel en of deze konden worden overgedragen naar de neurostimulator en op de resterende zenuwen nar de hersenen.

De ervaringen van de patiënten waren positief. Ze konden hun benen voelen en hoefden niet constant naar hun benen te kijken om te controleren of alles goed ging. Wandelen kostte hen minder energie (gemeten aan de hand van zuurstofverbruik) en ze waren niet zo moe (gemeten aan de hand van de hersenactiviteit). Bovendien was de voorheen aanwezige fantoompijn aanzienlijk verminderd bij de ene patiënt en zelfs volledig verdwenen bij de andere patiënt.

Bron: Medgatged

In onderstaande video op YouTube geeft een van de meewerkende bedrijven een impressie van de werking.