De patiënten met diabetische voet die van september 2016 tot juni 2020 in het ziekenhuis van de Chongqing Medical University waren opgenomen op de afdeling Endocrinologie, werden geselecteerd. Vervolgens werden de röntgenfoto’s van de voet gemaakt en werd de grootte van de hallux valgus-hoek (HVA) gemeten. In totaal werden 370 patiënten geïncludeerd in de studie, verdeeld in groepen zonder hallux valgus (HVA<15°), met een milde (15°≤HVA ≤ 20°), matige (20°<HVA ≤ 40°) en ernstige hallux valgus (HVA>40°).
Leeftijd en BMI van de hallux valgus-groep waren significant hoger dan die van de niet-HV-groep (P<0,05). En de rookgeschiedenis en het geglycosyleerde hemoglobinegehalte in de niet-HV-groep waren hoger dan die in de HV-groep (P<0,05). Het ulcusgebied bij patiënten met matige hallux valgus was groter dan dat bij niet-HV-patiënten en de ernst van de infectie bij patiënten met ernstige HV was significant hoger dan bij de andere drie groepen (P<0,05).
De resultaten laten zien dat voetmisvorming niet alleen gerelateerd is aan leeftijd en BMI, maar ook aan onder meer het creatinineniveau (een parameter voor het functioneren van de nieren), autonome neuropathie, coronaire hartziekten en hypertensie. Daarom moet er volgens de onderzoekers meer aandacht worden besteed aan nierfunctiescreening, neuropathiescreening en evaluatie van vaatschade in de onderste ledematen bij patiënten met diabetes, met name die met matige of hogere hallux valgus.
Bron: PubMed