‘Hoop, lef en trots’, zo heet het ‘hoofdlijnenakkoord 2024-2028’ dat de fracties van PVV, VVD, NSC en BBB op woensdag 16 mei hebben afgesloten. Het woord ‘pedicure’ valt daarin precies nul keer. Toch staan er plannen in die van invloed kunnen zijn op pedicures en hun werk. Ook al zijn veel van die plannen nog heel algemeen geformuleerd.
Eigen risico lager
In de zorg is de belangrijkste afspraak om het eigen risico in de zorgpolis meer dan te halveren: van 385 euro nu naar 165 euro in 2027. Ook wordt het maximum eigen risico per behandeling 50 euro. Behandelingen worden zo betaalbaarder, ook voor mensen met een klein inkomen. Daardoor zullen mogelijk meer mensen kiezen voor behandeling van de diabetische voet bij de medische pedicure.
Concurrentie op arbeidsmarkt
Omdat de Nederlandse bevolking gemiddeld steeds ouder wordt, groeit de behoefte aan zorg. De verlaging van het eigen risico zal de vraag naar zorg ook vergroten. Die ontwikkeling betekent dat er meer zorgpersoneel nodig is. Het akkoord geeft “grote prioriteit” aan het aanpakken van de personeelskrapte. Onder meer door “goede arbeidsvoorwaarden”. Dat kan betekenen dat meer mensen zullen kiezen voor het vak verzorgende of verpleegkundige. Op de arbeidsmarkt krijgt het vak pedicure dus meer concurrentie. Nu al is er een tekort aan pedicures. Het pedicurevak zal de komende jaren interessant moeten blijven. De vraag die pedicures en de branche zich moeten stellen is: hoe zorgen we ervoor dat dat er over vier jaar voldoende pedicures zijn?
Zelfstandigen
De nieuwe regering zal doorgaan met de bestaande plannen om het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) te verminderen. Een nieuwe wet moet schijnzelfstandigheid vrijwel onmogelijk maken. Wie bijvoorbeeld in een verpleeghuis wil werken, kan zich dan minder makkelijk als zzp’er verhuren. Die persoon zal eerder voor een dienstverband kiezen. Ambulante pedicures die cliënten hebben in een verpleeghuis rekenen meestal zelf af met de cliënt. Voor hen zal het waarschijnlijk geen gevolgen hebben. Sommige pedicures werken als zelfstandige in een praktijk van iemand anders. De eigenaren van zo’n praktijk zullen goed moeten opletten of zo’n constructie straks nog kan.