Sensoren in huis en een coach tegen valangst helpen ouderen met een gebroken heup meer zelfvertrouwen krijgen en sneller herstellen. Dat concludeert docent-onderzoeker Margriet Pol, ergotherapeut bij de Hogeschool van Amsterdam, in haar promotieonderzoek.
Jaarlijks breken in Nederland ongeveer 15.000 ouderen hun heup, vaak door een val. Voor ouderen die zelfstandig wonen betekent dit een kantelpunt: slechts de helft kan na de operatie terug naar huis. En een kwart overlijdt binnen één jaar na de val.
Valangst speelt hierbij een rol en weerhoudt ouderen ervan om de draad weer op te pakken, terwijl dat juist belangrijk is voor het herstel. Ze doen steeds minder, waardoor hun dagelijks functioneren achteruitgaat. Om de valangst weg te nemen is de behandeling met sensoren thuis ontwikkeld.
Deelnemers gaven zelf vooraf aan welke 5 activiteiten zij het belangrijkst vonden en waar zij, eenmaal thuis, problemen bij verwachtten. Op basis hiervan stelden de ergotherapeut en deelnemer een persoonlijk revalidatieplan op. Vervolgens konden de therapeut en de oudere de voortgang volgen door met sensoren de bewegingen in en rondom de woning te meten. De sensoren verschaffen hier objectieve informatie over, aangezien veel ouderen het lastig vinden om te onthouden wat ze in een week allemaal gedaan hebben. Na zes maanden gaven de ouderen die coaching en sensoren thuis hadden gehad, aan dat zij in het dagelijks leven beter konden functioneren.
Het promotieonderzoek kwam tot stand in samenwerking met de afdeling Ouderengeneeskunde AMC en de HvA faculteiten Gezondheid en Digitale Media en Creatieve Industrie. Dit onderzoek is het eerste grootschalige onderzoek met sensoren onder een oudere doelgroep (gemiddeld 84 jaar).
Bron: Medical Facts