Onderzoekers van het Engelse Duke Eye Center zijn in staat om met een speciale oogscan – OCTA scan genaamd – binnen enkele seconden tekenen van de ziekte van Alzheimer op te sporen.
De OCTA scan kan de allerkleinste bloedvaatjes op het netvlies bekijken die bij een regulier oogonderzoek niet zichtbaar zijn. Ook wordt een specifieke laag van het netvlies dunner. De scan maakt hoge resolutie-foto’s van deze bloedvaatjes. De hoeveelheid bloedvaatjes blijkt bij mensen met alzheimer af te nemen. Waarschijnlijk doordat de bloedvaatjes in de hersen ook afnemen (waar de ogen mee in verbinding staan). De bloedvaatjes kunnen al geruime tijd voordat er geheugenproblemen merkbaar zijn, afnemen.
Uiteindelijk moet deze methode een goedkope, snelle manier worden om al heel vroeg grote groepen mensen te testen op de ziekte. Vroege signalering van alzheimer betekent dat er meer tijd is om al in een vroeg stadium nieuwe medicijnen te proberen en er is meer ruimte voor de patiënt en de familie om zich aan te passen aan de situatie.