Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Transplantaat uit placentaweefsel biedt uitkomst bij diabetische voetulcera

Maureen Limpens
Het Georgische bedrijf MiMedx heeft het allograftsysteem EpiFix ontwikkeld voor de behandeling van diabetische voetulcera. Het kant-en-klare transplantaat uit menselijk weefsel biedt uitkomst bij deze hardnekkige chronische wonden, die menig behandelaar voor een uitdaging stellen.
©Adobestock

De EpiFix-transplantaten worden gemaakt van gedoneerd menselijk placentaweefsel. Dat is verkregen van moeders die toestemming gaven na geplande keizersneden van levendgeborenen in de VS. De weefsels ondergaan het speciaal gepatenteerde reinigingsproces Purion, waarna uiteindelijk een gedehydrateerd transplantaat wordt geproduceerd. Dat kan bij kamertemperatuur maar liefst vijf jaar worden bewaard.

Het gepatenteerde Purion-proces van MiMedx scheidt veilig en voorzichtig het placentaweefsel, reinigt en assembleert de lagen en droogt het weefsel vervolgens uit. Belangrijk is dat in dit proces de bloedbestanddelen worden verwijderd terwijl de delicate basis van het vruchtwatermembraan tegelijkertijd wordt beschermd. Zo blijft een intacte extracellulaire matrix achter. Al het placentaweefsel wordt onder steriele omstandigheden teruggewonnen bij patiënten die zijn gescreend op onderliggende infectieziekten.

CEO Tim Wright van MiMedx legt uit hoe de vinding werkt: ‘Het idee achter EpiFix is ​​dat het de wond beschermt en het genezingsproces bevordert. Verschillende recent gepubliceerde, collegiaal getoetste onderzoeken hebben aangetoond dat deze technologie de wondsluiting kan verbeteren in vergelijking met de huidige behandelmethoden.’

EpiFix is ​​een duurzaam transplantaat dat ​​beschikbaar is in vellen, gaas en in verschillende maten om verspilling tegen te gaan.

Bron: medgadget.com