Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitgaven aan middelen voor gewichtsvermindering gestegen

Openbare apotheken verstrekten in de eerste drie kwartalen van 2024 voor bijna 31 miljoen euro aan gewichtsverminderende middelen. Dat is 79 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Bijna driekwart hiervan kwam voor rekening van de zorgverzekeraar. Aldus de Stichting Farmaceutische Kerngetallen in het Pharmaceutisch Weekblad.
Diet pills and bottle of diet supplements with measuring tape *** Local Caption *** © choi dongsu / Getty Images / iStock
© choi dongsu / Getty Images / iStock

Volgens cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) kampte in 2023 44 procent van de Nederlanders van 4 jaar en ouder met overgewicht. Van hen heeft 30 procent matig overgewicht (BMI 25-30) en 14 procent ernstig overgewicht, ook wel obesitas genoemd (BMI >30). Gewichtsverminderende medicatie kan worden overwogen bij mensen met obesitas met een vergrote buikomvang en/of comorbiditeit, in combinatie met een Gecombineerde Leefstijl-interventie (GLI).

Nieuwe middelen

Sinds 2022 zijn er – naast het niet-vergoede middel orlistat – enkele nieuwe gewichtsverminderende middelen op de markt. Zorgverzekeraars vergoeden een aantal hiervan onder voorwaarden. Vanaf de komst van deze middelen namen de uitgaven in rap tempo toe. Daar waar de uitgaven in 2022 uitkwamen op in totaal ruim 12 miljoen euro, verdubbelden ze in 2023 naar meer dan 25 miljoen.

In de eerste drie kwartalen van 2024 zijn de uitgaven al opgelopen tot bijna 31 miljoen euro; een stijging van 79 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal gebruikers nam in de eerste drie kwartalen van 2024 toe naar 34.000, een toename van 39 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Van de totale uitgaven in de eerste drie kwartalen van 2024 kwam ongeveer driekwart (74%), bijna 23 miljoen euro, voor rekening van de zorgverzekeraar. De overige kosten, 8 miljoen euro, werden in eerste instantie door de gebruikers zelf betaald. Eventuele verrekening met de zorgverzekeraar ziet de SFK niet. De toename in het zelf betalen van deze middelen wordt veroorzaakt door de komst van nieuwe, duurdere middelen, zoals semaglutide en tirzepatide, die zorgverzekeraars momenteel niet vergoeden bij de behandeling van obesitas.

Bron: SFK