Samen met het innovatieteam van zorgorganisatie Pleyade bracht ze de behoeften van mensen met dementie in kaart. Ze zag een grote kloof tussen de bestaande technologie en de behoeftes van de individuele mensen met dementie. Haar streven was daarom om technologie te ontwikkelen die beter afgestemd zou worden op de individuele behoeftes en die zich aan zou kunnen passen aan de wensen van de gebruiker. Vanuit een positieve benadering ging ze vervolgens kijken: hoe kunnen we de mensen versterken en de beleving van hun dag verrijken, leuke momenten creëren en zo hun levenskwaliteit verbeteren? Door middel van ontwerpend onderzoek heeft ze samen met mensen met dementie uiteindelijk drie systemen ontworpen die ze presenteert in haar proefschrift.
Media speelt een grote rol in haar ontwerpen. Zo heeft Thoolen Sentic ontworpen, een muzieksysteem dat mensen met dementie zelf kunnen bedienen. Bij beleefkamer AmbientEcho wordt via een ketting met bluetoothverbinding herkend wie de kamer betreedt. De beelden, foto’s, video’s en belichtscènes veranderen dan automatisch naar de vooraf ingestelde content, gebaseerd op de persoonlijke voorkeuren. Ook heeft ze LivingMoments ontworpen – een systeem waarmee mensen met dementie appjes, filmpjes en audioberichten kunnen ontvangen van dierbaren én ze kunnen beantwoorden. Dankzij dit systeem kunnen mensen met dementie weer zelfstandig contact onderhouden met familie en vrienden.
Er ligt vooralsnog geen businessplan op tafel om de drie ontworpen systemen grootschalig aan mensen met dementie aan te gaan bieden, maar de werkende prototypes blijven in gebruik door de Stichting Pleyade.
Bron: Cursor /Tue