Het werkingsmechanisme van diabetes type-1 is anders dan decennialang werd aangenomen. Verondersteld werd dat de oorzaak van de ziekte een fout in het immuun- of afweersysteem was, maar de werking van diabetes type-1 is gecompliceerder. Cellen die insuline produceren blijken ook een belangrijke rol te spelen. Onderzoekers van Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Diabeter behandelcentrum hebben ontdekt dat deze cellen het afweer systeem van patiënten op het verkeerde been kunnen zetten.
Door deze nieuwe bevindingen concluderen diabetesonderzoekers dat onderzoek naar de ziekte op een verkeerd spoor zat. “Tientallen jaren achtereen zijn in wereldwijde studies denkfouten gemaakt, verkeerde conclusies getrokken en doodlopende wegen gevolgd,” stelt de vooraanstaande Nederlandse kinderarts en diabetesonderzoeker Henk-Jan Aanstoot. “Medicijnen werken daardoor vaak niet of onvoldoende”. Volgens de onderzoeker moet veel onderzoek naar diabetes type-1 opnieuw worden uitgevoerd.
Voor studie naar oorzaak en uitingsvormen van diabetes type-1 stelde de Nederlandse afdeling van de Amerikaanse fondsenwerver Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF) ruim 1,1 miljoen dollar beschikbaar. Met dit geld start binnenkort een studie onder 600 jonge patiënten naar de vraag waarom sommigen géén en andere juist veel problemen bij de ziekte ondervinden. Die kennis is belangrijk om steeds meer patiënten op exacte wijze de juiste behandeling en uiteindelijk hopelijk de juiste genezing te bieden, stellen de onderzoekers. Aanstoot: “Er is ongelooflijke hoop dat we iets vinden dat genezing naderbij brengt.”
Eerder dit jaar deden Leidse onderzoekers al een belangrijke ontdekking voor diabetesonderzoek. Zij ontdekten dat zelfs patiënten die al jarenlang diabetes hebben, nog altijd beschikken over intacte cellen die in principe weer insuline zouden kunnen produceren. Lang werd dat echter voor onmogelijk gehouden. Men ging er vanuit dat de ‘insulinecellen’ volledig waren vernietigd door het afweersysteem.
Bron: Diabeter, Telegraaf