Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wie heb ik in mijn stoel?

Kees Bals
Als je iemand met een niet-zichtbare beperking in je stoel hebt, dan is er een goede kans dat je dat in eerste instantie niet door hebt. ‘Niet-zichtbaar’ zegt het al. Op het congres VoetVooruitzicht (2 november in Heerlen) legt Diana Nelissen uit hoe je dat wel herkent én hoe je zo’n cliënt benadert.
Beeld: MEE Zuid-Limburg

Diana Nelissen is consulent bij MEE Zuid-Limburg. Daar helpt ze cliënten met een niet-zichtbare beperking op weg. Bijvoorbeeld als die op zoek is naar een vrijetijdsbesteding en dat niet kan vinden in het reguliere aanbod. Bij een niet-zichtbare beperking moet je denken aan niet-aangeboren hersenletsel, een lichte verstandelijke beperking of aan een autisme-spectrum-stoornis, zo legt zij uit. “Het is belangrijk dat je als pedicure zo’n beperking herkent. Dan kun je de manier waarop je de persoon benadert aanpassen. En ook de communicatie.”

Overprikkelt

“Deze mensen kunnen moeite hebben met het verwerken van informatie. Als je heel veel vertelt, kan het zijn dat de cliënt het niet begrijpt,” vertelt Diana. “Of dat die blokkeert. In een drukke ruimte kan iemand overprikkelt raken. Denk bijvoorbeeld aan veel omgevingsgeluid. Of als je heel veel praat. Maar ook als er veel schilderijen hangen. Of als je heel veel instrumenten in je praktijkruimte hebt. Dan kan het zijn dat de cliënt niet of amper reageert.”

Tips voor anders communiceren

Op het congres zal Diana uitleggen waarop je moet letten. “Waaraan herken je een niet-zichtbare beperking?” Ze geeft ook tips voor een andere manier van communiceren. “Vraag bijvoorbeeld bij een nieuwe cliënt of er iets is waar je rekening mee moet houden. De cliënt zal er niet altijd open over zijn. Dus als je iets merkt, kun je bijvoorbeeld ook vragen of de persoon het storend vindt dat er muziek opstaat.”

Het congres VoetVooruitzicht 2024 van Close2Me is op zaterdag 2 november in het Van der Valk Hotel in Heerlen. De jeugdgezondheidszorg staat centraal in het programma. Sprekers gaan onder meer in op mensen met een niet-zichtbare beperking, op verslavingszorg, revalidatie, en reuma en diabetes. Podotherapeut Ralph Hermans vertelt hoe je met AI je praktijk soepeler kunt laten lopen. In totaal krijg je zes accreditatiepunten voor deelname aan het congres.